Winkel

iconen
Winkel brood


royal-icoon-gebak

De Bossche Bol


bosschebolkoffiethee


In onze warme bakkerswinkel is een breed assortiment aan patisserie en broden verkrijgbaar: van ambachtelijk volkorenbrood of een overheerlijk meergranen donker landbrood met spelt- en lijnzaad tot aan Brabantse worstenbroodjes.

De Bossche Bol

Onze favoriet? U raadt het al: de Bossche Bol, onze traditionele lokale lekkernij. Deze inmiddels ‘wereldberoemde’ delicatesse – door de Bosschenaren zelf sjeklade bol genoemd – wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en ondergedompeld in een dikke laag goede chocolade. Een bezoek aan onze bourgondische stad is niet compleet zonder je tanden in zo’n verrukkelijke bol te zetten!

Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in ‘s-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die gevestigd was in het pand De Kat in de toenmalige Vischstraat. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom. Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde in 1920 de Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat opende, bedacht Henri daar zijn variant op: met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.

Bollen met een twist

In de straat waar de Bossche Bol is geboren, biedt Bakkerij Royal u échte ambachtelijk gemaakte sjeklade bollen. In zowel mini als regulier formaat. Heerlijk met een kop Blanche Daelse koffie of thee. Maar als eigenzinnig Bakkerscafé doen wij dingen graag nét even anders. Anno 2017 is de sjeklade bol door ons ‘opnieuw’ uitgevonden. Naast de traditionele bollen zijn er nieuwe smaken door onze bakkers ontwikkeld, waaronder: karamel/zeezout, zomerfruit, extra dark (80% cacao) en witte chocolade met framboos. Deze nieuwe Bossche lekkernijen mogen rekenen op flink wat belangstelling. Onze mini-bollen zorgen overal voor blije gezichten!

Workshops

Benieuwd naar het ambacht achter onze sjeklade bollen? Volg dan onze speciale workshop ‘Bossche Bollen maken‘, een ludiek én lekker familie, bedrijfs- of vrijgezellenuitje. U krijgt hier alle tips en trucs te horen van onze bakkers, zodat u ook thuis kan pronken met deze Bossche delicatesse. Het eindresultaat is direct om mee te nemen of u mag natuurlijk ook direct aanvallen! Koffie en/of thee zijn bij de workshop inbegrepen.

TIP: De sjeklade bol kunt u het beste ondersteboven te eten, waarbij de harde chocoladelaag dienstdoet als bodem. Zo kunt u de hele bol – zonder al te veel knoeien – opeten.