Winkel

iconen
Winkel brood


royal-icoon-gebak

De Bossche Bol


bosschebolkoffiethee


Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een inmiddels landelijk bekende lekkernij uit ‘s-Hertogenbosch. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder zo’n bol te verorberen. De echte bollen worden gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en afgewerkt met chocolade.

Het beste ondersteboven te eten, waarbij de harde chocoladelaag dienst doet als bodem zodat de bol geheel en zonder morsen kan worden opgegeten.

Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in ‘s-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.

Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.

Tegenwoordig hebben wij het spreekwoordelijke stokje overgenomen en bieden wij u échte ambachtelijk gemaakte Bossche bollen. In zowel mini als regulier formaat. Heerlijk met een kop Blanche Daelse koffie of thee.

Zelf benieuwd naar de ambacht achter deze traditionele bollen? Volg onze speciale workshop ‘Bossche bollen maken‘. U krijgt hier alle tips en trucs te horen om ze zelf te kunnen maken en het eindresultaat is direct op te eten of mee te nemen! Koffie en/of thee zijn inbegrepen bij de workshop.